15-02-2009

10 My cup of tea

Overal word je uitgenodigd voor een kopje thee, of zoals ze het hier heel grappig noemen, Whisky Berbere. Het begint ook altijd heel vriendelijk en amicale. Inmiddels slaan wij de eer systematisch af omdat we er zo'n moeite mee hebben de Berbers te moeten teleurstellen door niet op hun verkooptruc in te gaan. Na de thee moet er gehandeld worden, altijd. Je moet een 4x4 tocht boeken, een kamelentocht, een woestijnpizza bestellen, een quad huren, nog meer souverniers kopen en ga zo maar door. Dat is normaal en het is ook helemaal niet erg. Men zegt er ook heel duidelijk bij dat het helemaal niet hoeft, geen verplichting is, je helemaal vrij bent en als je niks koop, evengoede vrienden bent. Dat zeggen ze wel twintig keer. Zolang je twijfelt of niet echt duidelijk bent blijven ze argumenten opnoemen waarom je het toch echt moet doen, en wel nu, niet straks of erger nog, straks bij de buren. Een duidelijke 'nee' maakt een einde aan het gehannes, althans, totdat je ze de volgende dag weer tegenkomt. Nog een keer nee verwachten ze natuurlijk al en daarom komen er nog een paar nieuwe argumenten bij.
Vandaag had Hanke een paar van deze Berbers tuk. Ik was een wandelingetje gaan maken met de pinhole camera en ondertussen waren er twee Berbers naar Hanke toegekomen. Ze hadden blijkbaar zin in een praatje. Er zijn op dit moment weinig toeristen dus hangen ze een beetje rond bij de kamelen en de paar toeristen die er dan wel zijn. Ze hadden ons kooktoestelletje gezien. Een handig gaskokertje met wegwerpgasflessen en een piezo-ontsteking. Het past in een koffertje en weegt bijna niks. Hanke was thee aan het maken, maar om het water eerst in een keteltje te koken om het daarna in een theepotje te gieten vonden ze raar. Men kookt hier het water, de thee en de suiker tegelijk in de theepot en als het gekookt heeft gaat de munt erbij. Nog even trekken en klaar. Hanke nodigde hen uit voor een kopje thee bij ons. De omgekeerde wereld. Dat vonden zij heel leuk natuurlijk, maar daar stelde Hanke meteen een voorwaarde. Er moest dan wel gehandeld worden. Nee, dat wilden zij niet, ze hadden niks te handelen. Hanke legde de bedoeling van de grap uit en het kwartje viel. Kort daarna was ik terug en viel middenin een vrolijk theekransje. De kamelendrijvers hadden het reuze naar hun zin en hadden besloten dat ze onze camion wilden kopen. De auto met de unit erbij, voor de gein. Dat het voor de gein was wist ik niet. De oudste vertelde me dat hij van plan was de 4x4 tochtjes en de kamelentochten te combineren. Alles in een met onze camper. Ideaal voor het vervoer. Je kunt er ook nog tajine in klaarmaken. de gasten slapen in de Berbertenten in de woestijn, de drijvers lekker in de camper. Wceetje bijdehand. Ik tuinde er mooi in en begon bij mezelf af te wegen of ik die auto hier wilden verkopen. Nou, dat is geen optie geloof ik. Veel te veel papieren voor veel te weinig geld dacht ik. Gelukkig kwam ik er snel genoeg achter dat het een grap was. Niet alleen omdat het bod een stuk of vijf kamelen was.
In ieder geval was de thee met de hulp van deze twee ondernemers erg lekker geworden. De thee was van ons maar de pot, de munt en de suiker kwamen van onze gasten. Zo'n ervaring is ontzettend leuk als het gezellig blijft en dat bleef het ook. De auto is niet verkocht, het briefje 'te koop' in het Arabisch dat ik thuis voor de grap had geprint kan weer opgeborgen worden.
We hebben besloten om nog een dag hier te blijven. We moeten nog een geocache vinden. Die ligt hier 2,5 kilometer vandaan en ik vrees boven op de Erg Shebbi, een flinke zandduin. Een slopende toch zal het worden als we niet vroeg vertrekken. Vandaag hebben we al een poging gedaan, maar door de warmte besloten we het later in de middag het opnieuw te proberen. Klimmen door het losse woestijnzand. De kamelenheren hebben ons opgehouden zullen we maar zeggen, dus vandaag kon het niet meer.
De zonsondergang hebben we nu twee keer meegemaakt. Een mooi gezicht.
De zon komt hier om zeven uur 's ochtends op en dat hebben we (natuurlijk) nog niet gezien. Wie weet morgen.

Geen opmerkingen: